Zatikj 2012.05.15. 00:23

Étel - Ital

Az országhatáron túl kialakult vélemény szerint az argentin étrend marhahúsból és marhahúsból tevődik össze. A valóság jóval összetettebb, de nem sokkal.  Jellemző argentin ételnek számít a parillada, azaz a fatányéros, amelyben lehet kolbász, belsőség, bélszín, oldalas vagy bármilyen más hús. Egyre több helyen lehet vásárolni bárányhúst, amit nyílt tűzön sütnek. A legtöbb Argentin jól átsütve szereti a marhahúst, de néhányan félig átsütve vagy véresen fogyasztják. Számos húsétel egyben argentin gyors étel is . A mozgó ételes kordékon gyakran kínált choripan, ami roston sült chorizóból készül, amelyet ropogós zsemlébe töltenek, és mustárral körítenek.

Argentínában számos olyan étellel találkozhatunk, köztük helyi fogásokkal, hideg falatkákkal vagy desszertekkel, amelyeket nehéz valamilyen osztályba besorolni, ezek az argentin jellegzetességek. A puchero főtt marhahúsból, sózott szalonnából és zöldségekből álló raguféleség. A carbonáda hasonló hozzávalókból készül, de tesznek hozzá csöves kukoricát és régióként más, eltérő alapanyagokat is. Egy olyan országban, ahol szokatlanok az erősen fűszeres ízek, különlegességnek számít az északnyugat-argentin locro, ez a kukoricakása alapú ragú, amelybe különféle húsokat, szalámit és zöldségeket tesznek, majd köménnyel, pirospaprikával és borssal fűszereznek. A pastel de papa egyfajta krumplipürével egybesült vagdalt hús. Az argentin empanada apróra vágott marhahússal, csirkével, sonkával, sajttal vagy bárányhússal, illetve zöldségekkel, tojással, olívabogyóval, mazsolával és különféle fűszerekkel töltött könnyű kelt lepény, különleges és ízletes előételnek vagy uzsonnának számít.

Nagyrészt az országot a 20. században átformáló olasz bevándorlásnak köszönhetően.  Az elterjedt ételek közé tartozik a lasagna, a ravioli és a rizottó. A népszerű és olcsó Noqui egyedülálló helyet foglal el az argentín kúltúrában – a hagyományoknak megfelelően ezt fogyasztják minden hónap 29. napján, amikor a családok kezdenek pénzszűkében lenni. Ezenkívül a noqui egy szleng kifejezés azokra az emberekre, akik nem csinálnak semmit, de minden hónap végén megjelennek felvenni a fizetésüket.

 

Gyümölcsök közül minden megtalálható, ami otthon is, főleg desszertként fogyazstják. A flan szintén elterjedt édességnek számít.  Hihetetlen mennyiségű dulce de lechet, vagyis karamellizált sűrített tejet kennek szinte mindenre, sőt szívesen eszik egyenesen az üvegből is.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://argentinaban.blog.hu/api/trackback/id/tr734508987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása